Witam, mam pytanko do użytkowników tego magazynu lub falowników SRNE, ponieważ taki falownik tam upchali. Otóż z tego co się doczytałem, nie ma możliwości wysyłania nadwyżek z PV w sieć w trybie pracy na baterii. Jest tylko taka opcja w trybie pracy z siecią. Czyli w momencie gdy zajdzie słońce i energii z pv jest mniej niż zapotrzebowanie, całą brakującą energię pobierzemy z sieci. Jedyne co można zrobić to ustawić sztywne czasy i ręcznie zmieniać tryby pracy z UTI na Sbu co jest dość kłopotliwe nawet aplikacją. Chciałem zapytać czy jest sens podłączać terminal z solar asistant i zautomatyzować ten proces danymi z bms. Tzn np jeśli bank naładuje się do 95% falownik przerzuca tryb na UTI, a gdy bateria zejdzie powiedzmy na 30% przełącza spowrotem na SBU. Wiem że to obciąży przekaźniki ale to jedyna droga wg mnie aby coś zrobić z nadwyżkami PV. Chętnie poczytam czy miał ktoś już taką rozkminę, czy dobrze kombinuję lub czy macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Pozdrawiam
To mnie uświadomiłeś, ja myślałem że oni produkują falowniki, a to lipa. SRNE słowo klucz 🙂 Stąd brak oprogramowania better-ess ani modbusa, brak rozpiski protokołu do modułu wifi, bo oni tego nie robią. Składają z gotowców do też kupionej obudowy.
Cały czas myślę czy to dobry pomysł taki all-in-one, bo potrzebuję moc 20kW i szczytową na rozruch silnika 30kW i nie wiem czy nie lepiej kupić osobny falownik. Ale one znowu mają mało obwodów na panele, 2 MPTT zwykle. Ja muszę kupić dwie sztuki 12kW z bateriami 32kW ale na pojedynczych ogniwach, skręcanych zamiast spawanych, bo tego nie da się naprawić potem. Gwarancja Chińczyka jest do bramy.