Przejdź do treści

Forum

Dołożenie paneli na...

Notifications
Clear all

Dołożenie paneli na starych zasadach

14 Posty
6 Users
0 Reactions
45 Widok
(@przemykacz)
New Member
Topic starter

Cześć, zastanawiam się czy ktoś z Was wie czy mając instalację na starych zasadach mogę ją legalnie rozbudować, dodając drugą instalację. Przydałoby mi się więcej prądu do grzania wody latem, a także na klimatyzację i dojrzewanie jesienią 

Opublikowany : 18/11/2024 6:42 am
(@_marss_)
Active Member

IMHO każda rozbudowa instalacji powoduje konieczność przejścia na nowe zasady.

Opublikowany : 18/11/2024 8:29 am
(@_marss_)
Active Member

Nie widzę możliwości edytowania poprzedniego wpisu, więc dam nowy.

Całkowicie LEGALNIE dołożenie powoduje konieczność zmiany umowy na Net-Billing, czyli nie warto.

Ale tak trochę w szarej strefie, to można sobie przecież zrobić równolegle nową instalację off-grid. W tej nowej instalacji stawiasz panele wschód-zachód i jakiś inteligentny falownik jak DEYE. Stary falownik podłączasz do portu generatora Deye i w konfiguracji ustawiasz limit produkcji na taki jaki masz w umowie. Zysk jest taki, że produkcja startuje od świtu i trwa do zmierzchu oraz cały czas wysyłasz moc umowną. Żeby być całkowicie bezpiecznym, to przydałby się jeszcze hebel, który odłącza Deye i podłącza stary falownik bezpośrednio do licznika. Wtedy na wypadek jakiejś kontroli ktoś z domowników przyjmuje gości, a ktoś przełącza hebel i mogą sobie kontrolować. Ten "hebel" to po prostu trzy jednakowe styczniki trójfazowe. Normalnie bez zasilania ustawiają Deye poza siecią, a po załączeniu włączają go między licznik a stary falownik oraz podłączają do odbiorników. 

Opublikowany : 18/11/2024 9:21 am
(@tonyszma)
Active Member

@_marss_ Nieprawda. Rozbudowa w net- metering do max mocy przyłączeniowej nie zmienia umowy. W kwietniu rozbudowywałem instalację z 3,9kW do 9,8kW i nic się nie zmieniło w rozliczeniach. Dopiero jak rozbudowujesz instalację powyżej mocy przyłączeniowej i ubiegasz się o zwiększenie mocy, co wiąże się z nową umową wtedy tak.

Opublikowany : 18/11/2024 10:02 am
(@tonyszma)
Active Member

@_marss_ Jak rozbudowa jest w ramach tej samej instalacji do wielkości mocy przyłączeniowej to zasady rozliczeń się nie zmieniają nawet przy dołożeniu falownika czy zmianie falownika na większy. Robiłem to w ENEI  w tym roku.

Opublikowany : 18/11/2024 10:06 am
(@tonyszma)
Active Member

Wysłany przez: @przemykacz

Cześć, zastanawiam się czy ktoś z Was wie czy mając instalację na starych zasadach mogę ją legalnie rozbudować, dodając drugą instalację. Przydałoby mi się więcej prądu do grzania wody latem, a także na klimatyzację i dojrzewanie jesienią 

Opublikowany : 18/11/2024 10:08 am
(@tonyszma)
Active Member

Jak rozbudowa jest w ramach tej samej instalacji do wielkości mocy przyłączeniowej to zasady rozliczeń się nie zmieniają nawet przy dołożeniu falownika czy zmianie falownika na większy. Robiłem to w ENEI  w tym roku.

Opublikowany : 18/11/2024 10:08 am
(@tomkesz)
New Member

@_marss_ ciekawie to objaśniłeś, a mogłbyś to rozrysować ? 🙂

Opublikowany : 21/11/2024 1:52 am
(@_marss_)
Active Member

Tak schematycznie to byłoby coś takiego. Oczywiście każda linia to w rzeczywistości cztery druty RSTN.

ATS to przekaźnik czterobiegunowy ze stykami NC i NO, np. taki: aliexpress tomzin ATS

4NO to po prostu stycznik z czterema biegunami NO, np. taki: Aliexpress Earu 4NO

Cewki sterujące wszystkich przekaźników łączymy równolegle i zasilamy wspólnym włącznikiem np. takim jak do światła. Idąc w całkowitą paranoję można podłączyć te cewki pod jakieś światło np. w piwnicy i jak się nie świeci, to mamy legalną instalację, a jak się świeci to mamy zmodyfikowaną.

Opublikowany : 21/11/2024 10:11 am
(@_marss_)
Active Member

Bardzo krótki jest na tym forum czas na edycję swojego posta, więc muszę napisać nowy.

Zamiast 4NO może być oczywiście trzeci ATS, ale 4NO jest tańszy o połowę więc nie ma sensu przepłacać.

Aby obniżyć koszty można polować na używane styczniki polskiej lub czeskiej produkcji 4NO/4NC np.: OLX ale przy tych ATX z Ali jest "gwarancja" niskiego czasu przełączania <8ms, co jest istotne szczególnie w przypadku ATS 2.

Opublikowany : 21/11/2024 10:24 am
 Dany
(@dany)
New Member

@_marss_ a od kiedy ta konieczność przejścia na net-billing obowiązuje ? bo coś mam sprzeczne informacje w tym zakresie :

https://enerad.pl/wiedza/rozbudowa-instalacji-fotowoltaicznej-zasady-i-przepisy/

Opublikowany : 21/11/2024 11:51 am
(@janusz-d)
New Member

Ja wiem bo dokładałem drugą instalację wiosną tego roku.
Nie ma to żadnych konsekwencji dla umowy, zostajesz na starych zasadach.
Musisz tylko zgłosić zmianę do operatora (u mnie Energa).

This post was modified 1 tydzień temu by Janusz

Opublikowany : 21/11/2024 7:25 pm
(@_marss_)
Active Member

@Dany Moja wiedza w zakresie zmiany umowy wynika z doświadczenia kolegi. Lokalizacja Wołomin. Operator PGE. Zmiana z 3,6kWp na 12kWp, bo chciał ładować samochód. Oczywiście wymiana falownika. Nie wiem na jakiej podstawie, ale konieczna była zmiana umowy. Finalnie teraz sobie pluje w brodę, że mógł to zrobić 'po cichu" jako równoległą instalację. Nie wykluczam, że mógł zostać naciągnięty przez konsultanta PGE, bo on ogólnie szybciej działa niż myśli.

Opublikowany : 28/11/2024 8:07 pm
(@_marss_)
Active Member

@Marcin Jest trochę informacji w sieci, że PGE po rozbudowie nie zgadza się na aneksowanie starej umowy i wciskają nową z nowym systemem rozliczeń. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4068075.html

Czyli lepiej się najpierw dowiedzieć u swojego operatora jak to widzi i najlepiej mieć to na piśmie.

This post was modified 4 godziny temu by _MarSs_

Opublikowany : 29/11/2024 7:54 am
Share: