Forum

Magazyn ciepła z pi...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Magazyn ciepła z piasku / bufor 300 l. zasypany piaskiem – czy ktoś realizował projekt?

1 Wpisy
1 Użytkownicy
0 Reactions
23 Widoki
(@jarzynai)
Wpisy: 1
New Member
Rozpoczynający temat

Cześć wszystkim,

trafiłem jakiś czas temu na materiały dotyczące budowy prostego magazynu ciepła z wykorzystaniem piasku( https://www.youtube.com/watch?v=LiwR-vmjwCw ), w połączeniu z buforem CO, pompą ciepła, fotowoltaiką albo grzałkami z nadwyżek PV.

W tym filmie pojawił się też pomysł/konkurs na realizację takiego projektu, ale nie udało mi się znaleźć dalszych informacji: czy projekt został zrealizowany, czy ktoś go przetestował, jakie były efekty i wnioski praktyczne.

Chciałbym zrobić coś podobnego u siebie — bufor CO 300 l obudowany z suchym piaskiem/szamotem plus izolacją zewnętrzną,

Założenie nie jest takie, żeby robić magazyn sezonowy ani grzać piasek do ekstremalnych temperatur, tylko raczej stworzyć tani, bezwładny magazyn ciepła pracujący np. w zakresie 35–60°C, który wydłuży oddawanie ciepła wieczorem i w nocy.

Czy ktoś z Was realizował podobny projekt albo ma dostęp do informacji, jak zakończył się tamten konkurs/pomysł?
Interesują mnie szczególnie:

• realne temperatury pracy,
  • ilość zmagazynowanej energii,
  • sposób ułożenia rur/grzałek,
  • rodzaj izolacji,
  • problemy z wilgocią, bezpieczeństwem i sterowaniem,
  • czy w praktyce to się opłaca i czy faktycznie wydłuża pracę instalacji o kilka godzin.

Będę wdzięczny za każdą praktyczną informację, zdjęcia, linki albo namiary na osoby, które coś takiego wykonały.

Pozdrawiam

Opublikowano : 14/05/2026 10:07 am
Udostępnij: