Cześć wszystkim,
trafiłem jakiś czas temu na materiały dotyczące budowy prostego magazynu ciepła z wykorzystaniem piasku( https://www.youtube.com/watch?v=LiwR-vmjwCw ), w połączeniu z buforem CO, pompą ciepła, fotowoltaiką albo grzałkami z nadwyżek PV.
W tym filmie pojawił się też pomysł/konkurs na realizację takiego projektu, ale nie udało mi się znaleźć dalszych informacji: czy projekt został zrealizowany, czy ktoś go przetestował, jakie były efekty i wnioski praktyczne.
Chciałbym zrobić coś podobnego u siebie — bufor CO 300 l obudowany z suchym piaskiem/szamotem plus izolacją zewnętrzną,
Założenie nie jest takie, żeby robić magazyn sezonowy ani grzać piasek do ekstremalnych temperatur, tylko raczej stworzyć tani, bezwładny magazyn ciepła pracujący np. w zakresie 35–60°C, który wydłuży oddawanie ciepła wieczorem i w nocy.
Czy ktoś z Was realizował podobny projekt albo ma dostęp do informacji, jak zakończył się tamten konkurs/pomysł?
Interesują mnie szczególnie:
- realne temperatury pracy,
- ilość zmagazynowanej energii,
- sposób ułożenia rur/grzałek,
- rodzaj izolacji,
- problemy z wilgocią, bezpieczeństwem i sterowaniem,
- czy w praktyce to się opłaca i czy faktycznie wydłuża pracę instalacji o kilka godzin.
Będę wdzięczny za każdą praktyczną informację, zdjęcia, linki albo namiary na osoby, które coś takiego wykonały.
Pozdrawiam